ACCOUNTANT BIJ-DE-HAND #3

Cd van jou, cd van mij. Cd van ons allebei. Maar gekregen van mijn moeder, van mijn moeder dus van mij. Door de dalende populariteit van de cd en de opmars van de elpee en diensten als Spotify is deze frase van Acda en de Munnik wellicht niet heel actueel meer, maar de strekking is duidelijk.
Om de werking van het nieuwe huwelijksvermogensrecht te illustreren, is dit bekende refrein bovendien zeer passend.

Er gaat vanaf 1 januari 2018 wat veranderen. De huwelijken die nu nog voltrokken worden, worden automatisch gesloten in gemeenschap van goederen.
Vanaf 1-1-2018 wordt het anders. Alleen wat tijdens het huwelijk wordt verkregen is gezamenlijk. Dus wat ieder heeft voor het huwelijk blijft privé.
In het geval van een scheiding, worden alleen de gezamenlijke bezittingen en schulden dus fiftyfifty verdeeld.
Met het uitspreken van het jawoord kan het dus zomaar één van de duurste overeenkomsten van uw leven worden gesloten

Dus: alles van vóór het huwelijk is privébezit. Dat geldt ook voor schenkingen en erfenissen. Er zijn dan dus drie potjes (op meerhoeksverhoudingen gaan wij hier niet in): één voor partner 1, één voor partner 2 en één gezamenlijk potje.
Om dit systeem in stand te kunnen houden, is een goede administratie echter van buitengewoon belang. Als dit niet gebeurt, dan vloeien de vermogens in elkaar. Bij scheiding of overlijden zijn de financiële problemen dan niet te overzien, zeker bij samengestelde gezinnen. Dit is vooral een punt van aandacht bij samenwonen dat daarna overgaat in een huwelijk – wat natuurlijk
zeer gebruikelijk is.

Om dit te verduidelijken, een voorbeeld. Twee partners hebben samen een huis gekocht in de verhouding 70/30. Uiteraard is deze afspraak vastgelegd in het samenlevingscontract. Het samenwonen bevalt goed en de man gaat op zijn knieën. Bij een huwelijk ná 1 januari 2018 wordt de verdeling automatisch 50/50.
Het is gezamenlijk vermogen. Tenminste als er geen huwelijkse voorwaarden worden gemaakt. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om in te zien wat de financiële gevolgen zijn bij een onverhoopte verbreking van de relatie.

We drukken u op het hart om te zorgen voor een waterdichte en goede administratie als u in 2018 gaat samenwonen of trouwen. Apert wil u daar graag bij helpen. Zo voorkomt u dat de per definitie dure trouwdag, wanneer de slingers zijn opgeruimd, nog jarenlang ingrijpende financiële gevolgen kan hebben.

Maak goede afspraken, leg die vast en zorg dat dit goed wordt geadministreerd!!